Assalamualaikum .
Malam ni ada angin nak masak Pengat Pisang Bersagu .
Ini semua sebab housemate su . hihi .
Semalam dia buat pengat durian ,
Punyalah hati excited nak makan pengat durian . hehee . Seyesli macam lama je tak makan pengat durian . Kat rumah, kalau bab durian mak su akan buat pulut durian yang makan dengan santan tu je
Jarang mak sue masak pengat durian .
So , memang terliur sangat la kan .
Heheh .
Tapi suddenly time dia buat , housemate sue buang biji . Dia amik isi je .
Su pun tanya la dia .
"Akak , kenapa buang biji , bukan masuk sebiji2 macam tu je ke "
Then dia cakap dia memang masak macam tu .
Dah buang biji, then dia amik isi , dia blend .
hih hih hih
Dah blend isi durian , memang tekak ni tak boleh nak masuk lah kan .
Maaf , maaf , maaf .
Su makan sikit sangat jerk . Sebab makan sikit yang kempunan tu .
So hari ni jumpa pisang ,
Beli pisang , terus buat pengat .
Tapi sebenarnya kan , pengat sue pun sama lebih kurang tak menjadi jugak .
Wakakaka . Kemain je komplen orang . Padahal
diri sendiri pun sama lebih kurang . Itu lah , ibarat jari tangan ni lah ,
sekali tuding kat orang , 4 jari lagi tuding ke muka sendiri .
Amik kau ha .
HEHE
OKay taknak cakap banyak .
Nak share resepi jerk . Kot kot ada yang mencari kan . Mana tahu .
Even su sendiri pun tadi , tetap google and search resepi . hehe
Takut salah .
Eh , tapi sukatan takderk ni tahu . Sebab sue memang stail campak pun .
Muahahahahaha .
So korang pun , campak campak jerlah hape hape pon ,
asal tak terbakor rumah u olssss . heheheh
Bahan - Bahan
1) Santan
2) Daun pandan
3) Gula melaka
4) Gula biasa2 jer , campak jerk . hehe
5) Garam
6) Pisang ,
7) Sagu
7) Air secukupnya
hentam jerk pisang apa pun . lol .
Su pun tak berapa kenal mana pisang2 semua tu .
Main beli jerk
Cara - Cara
1) Mula mula campur je semua , gula melaka + air + santan + gula + daun pandan.
Santan tu kemudian takpe . Masuk terus takpe . Masuk kemudian
lagi ok kot . Eh ? Entah . hantam jerlah labu
*teruk la cikgu ni . hihi
2) Dahtu kacau2 . Then masukkan sagu . Sagu tu basuh and toskan dulu tau .
2 sudu besar maybe cukup kot if buat tak banyak .
3) Then bila sagu tu nampak macam dah clear , santan pun ok dah ,
masukkan pisang . Kacau2 .
Buh garam bagi lemak
Kejap sudah . Tak perlu lama . Tak sedap . Lembik . Melainkan kalau
awak suka makan lembik lah .
Sue suka yang masak2 tak masak gitu je . heheheh/
Dahtu , siap !!!
Simple tak ? Simple tak ? hehe
Pisang apa ni eah ? Ni lah pisang yang dah selamat masuk perut .
Time kasih cik pisang . Jadik makanan i malam ni
Yummm .
Owh , tadi guna santan ni je . Dah malam kan . Malas nak perah2 bagai .
Pergi kedai , amik yang ni , masak terus .
Settle . Dasar pemalas kan ?
Tak sedap pakai santan segera . Better rajin2kan diri lah
pakai santan fresh ok ok ok .
Baru puas hati .
Then ni gula melaka nyaaa .
Senang pakai yang ni terus . Dia dah potong kecik2 . Gula melaka kat sini pelik2 kan
Setongkoll besar nak mampos . Penat kita nak potong . Nak ketuk ngan lesung
takderk lesung . Memang jenuh la pakai gula melaka yang tu .
Kat kelantan pakai gula melaka "kerek" tu .
Nipis , senang patah2 kan .
Alih2 beli yang ni . Kiub2 comel .
Senang .
In proses . Entah betul entah tidak macam ni . ahhahahah .
Aku pun main hentammsss .
Yeahh pisangggggss . Korang ptong cecantik sikit tau .
Tadi su potong punya la huduh . hahahaha
Sagunyaaaa .
=,= ,
si pengomen tegar . Jelesssssssss
Izwan . Haha . Dia cakap pisang aku huduh . Macam potong pakai tangan.
Nasib pakai tangan . haha . Kalau pakai kaki ?
lol .
Haih ,
okay itu jerk .
Akhir kata ,
SELAMAT MENCUBA !
tooodles !
No comments:
Post a Comment