Monday 9 December 2013

Pengat Pisang Bersagu Meksue



Assalamualaikum . 
 Malam ni ada angin nak masak Pengat Pisang Bersagu . 
Ini semua sebab housemate su . hihi . 

Semalam dia buat pengat durian , 
Punyalah hati excited nak makan pengat durian . hehee . Seyesli macam lama je tak makan pengat durian . Kat rumah,  kalau bab durian mak su akan buat pulut durian yang makan dengan santan tu je 
Jarang mak sue masak pengat durian . 
So , memang terliur sangat la kan . 

Heheh .
Tapi suddenly time dia buat , housemate sue buang biji . Dia amik isi je . 
Su pun tanya la dia . 
"Akak , kenapa buang biji , bukan masuk sebiji2 macam tu je ke "
Then dia cakap dia memang masak macam tu . 
Dah buang biji, then dia amik isi , dia blend . 
hih hih hih 

Dah blend isi durian , memang tekak ni tak boleh nak masuk lah kan . 
Maaf , maaf , maaf . 
Su makan sikit sangat jerk . Sebab makan sikit yang kempunan tu . 
So hari ni jumpa pisang , 
Beli pisang , terus buat pengat . 

Tapi sebenarnya kan , pengat sue pun sama lebih kurang tak menjadi jugak . 
Wakakaka . Kemain je komplen orang . Padahal 
diri sendiri pun sama lebih kurang . Itu lah , ibarat jari tangan ni lah , 
sekali tuding kat orang , 4 jari lagi tuding ke muka sendiri . 
Amik kau ha . 
HEHE 

OKay taknak cakap banyak . 
Nak share resepi jerk . Kot kot ada yang mencari kan . Mana tahu . 
Even su sendiri pun tadi , tetap google and search resepi . hehe 
Takut salah . 



Eh , tapi sukatan takderk ni tahu . Sebab sue memang stail campak pun . 
Muahahahahaha . 
So korang pun , campak campak jerlah hape hape pon , 
asal tak terbakor rumah u olssss . heheheh

Bahan - Bahan 

1) Santan 
2) Daun pandan
3) Gula melaka 
4) Gula biasa2 jer , campak jerk . hehe
5) Garam
6) Pisang ,
7) Sagu
7) Air secukupnya 

 hentam jerk pisang apa pun . lol . 
Su pun tak berapa kenal mana pisang2 semua tu . 
Main beli jerk  

Cara - Cara 

1) Mula mula campur je semua , gula melaka + air + santan + gula + daun pandan. 
Santan tu kemudian takpe . Masuk terus takpe . Masuk kemudian 
lagi ok kot . Eh ? Entah . hantam jerlah labu 
*teruk la cikgu ni . hihi

2) Dahtu kacau2 . Then masukkan sagu . Sagu tu basuh and toskan dulu tau . 
2 sudu besar maybe cukup kot if buat tak banyak . 

3) Then bila sagu tu nampak macam dah clear , santan pun ok dah , 
masukkan pisang . Kacau2 . 
Buh garam bagi lemak 

Kejap sudah . Tak perlu lama . Tak sedap . Lembik . Melainkan kalau 
awak suka makan lembik lah . 
Sue suka yang masak2 tak masak gitu je . heheheh/

Dahtu , siap !!! 
Simple tak ? Simple tak ? hehe 


Pisang apa ni eah ? Ni lah pisang yang dah selamat masuk perut . 
Time kasih cik pisang . Jadik makanan i malam ni 
Yummm . 


Owh , tadi guna santan ni je . Dah malam kan . Malas nak perah2 bagai . 
Pergi kedai , amik yang ni , masak terus . 
Settle . Dasar pemalas kan ?
Tak sedap pakai santan segera . Better rajin2kan diri lah
pakai santan fresh ok ok ok . 
Baru puas hati . 


Then ni gula melaka nyaaa . 
Senang pakai yang ni terus . Dia dah potong kecik2 . Gula melaka kat sini pelik2 kan 
Setongkoll besar nak mampos . Penat kita nak potong . Nak ketuk ngan lesung 
takderk lesung . Memang jenuh la pakai gula melaka yang tu . 
Kat kelantan pakai gula melaka "kerek" tu . 
Nipis , senang patah2 kan . 
Alih2 beli yang ni . Kiub2 comel . 
Senang . 


In proses . Entah betul entah tidak macam ni . ahhahahah . 
Aku pun main hentammsss . 



Yeahh pisangggggss . Korang ptong cecantik sikit tau . 
Tadi su potong punya la huduh . hahahaha



Sagunyaaaa . 


=,= , 
si pengomen tegar . Jelesssssssss


Izwan . Haha . Dia cakap pisang aku huduh . Macam potong pakai tangan.
Nasib pakai tangan . haha . Kalau pakai kaki ?
lol . 


Haih , 
okay itu jerk . 

Akhir kata , 

SELAMAT MENCUBA ! 

tooodles !


No comments:

Post a Comment