Wednesday 11 December 2013

Kerabu Meggie



Assalamualaikum 
Hai . Hari ni cuti meyh . Lapar pulak hujan hujan ni . 
Teringat ada megi siam tuh . 
Sosej ada , semua benda ada . Tangan gatal ni pun try lah buat kerabu megi . 
Hampeh , tak menjadi . haha . 

Nevermind . 
Nak share jugak . Meksue olah mana mana yang kurang supaya jadik resepi yang betul.
Hari ini kita belajar dari kesilapan meksue okayyyy. 
Meksuue sangat . haih 


Bahan - Bahan 

1) Meggi sudah semestinya lah . 
(Sue pakai megi siam ni . Import dari Kelantan)
Sue suggest , pakai megi tomyam tu okay . 
Brand RUSKI better kot . 

2) Sosej , isi ketam , isi sotong , udang , etc. 

3) Bawang besar/bwh putih . 
(Akak su cakap masukkan sekali bawang putih, su tak letak pun tadi)

4) Tomato 

5) Daun bawang 

6) Limau nipis 


Cara - cara 

1) Prepare semua bahan . 
Goreng sosej . Celur yang lain lain . 

2) Potong dadu bawang and tomato . Letak dalam bekas . 

3) Perencah tu pun letak dalam bekas campur semua . 

4) Celur megi . 

5) Then dah prepare semua , apa lagi , campaklah semua . Gaul . 
Air rebusan tadi tu tinggalkan sikit . 
Letak dalam kerabu . Biar basah sikit kerabu . 
Ada kuah . 

6) Perah limau nipis . 
Then masukkan gula secukup rasa . Biar ada rasa masam manis ok ok .

Apa lagi eak ? Itu jerlah . Cincai2 jerk . ahahaha . 

Neway , SELAMAT MENCUBA !!


Failed story . huhuhuuh 


  Publish !

No comments:

Post a Comment